Besni Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Besni Ziraat Odası > Yöresel Ürünler

Yöresel Ürünler

BESNİ ÜZÜMÜ:

İlçemiz genelinde Besni Üzümü olarak adlandırlan Peygamber Üzümünün (Besni Üzümü)Besni çevresinde dikkate alındığında 5.000 dekarlık alanda üretimi yapılmaktadır.Bu alanda ise yaklaşık 8.000 – 10.000 tonluk yaş üzüm rekoltesi vardır.

Üzüm Çeşidimizin Özellikleri:

•Salkım:Silindir ve konik şeklinde, sık yapılı, iri (400-500) şekildedir.

•Tane: Kabuk rengi yeşil-sar tane şekli kısa oval, ince kabuklu, 2-3 çekirdekli

•100 tane ağırlığı:250-700 gr.

•1 tane kuru üzüm ağırlığı :1.5

•Verim: 1.750 – 2.000 Kg./Da

•Hasat:Ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmakta olup, hasat sırasında suda çözünebilir kuru madde oranı ortalama (16,6)

•Toplam asit miktarı: Az (0.503 gr/1)

 100 Gr. Taze Üründe Besin Özellikleri:

* 70 Kalori

* 0,7 gr. Protein

*0.4 gr.Yağ

*17 gr.Karbonhidrat

* 17 mg. Ca

* 20 mg. P

*0.5 gm Fe

* A Vitamini 80 IU

* B1 Vitanamini 0.05 mg

* B2 Vitamini 0.05 mg

* C Vitamini 4 mg

BESNİ FISTIĞI:

Yaklaşık 60.000 dekarda üretimi yapılmaktadır. Özellikle tatlı yapımında Besni Fıstığı tarcih edilmektedir. Her ne kadar Antep Fıstığı olarak tescillenmiş ise de İlçemizde de büyük oranda kendine has aroması olan Besni Fıstığı üretemi yapılmaktadır.

BESNİ BİBERİ:

3 Damarlı huni şeklinde tüketiciyi rahatsız etmeyen bir aroması var.