BESNİ ÜZÜMÜ:
İlçemiz genelinde Besni Üzümü olarak adlandırlan Peygamber Üzümünün (Besni Üzümü)Besni çevresinde dikkate alındığında 5.000 dekarlık alanda üretimi yapılmaktadır.Bu alanda ise yaklaşık 8.000 – 10.000 tonluk yaş üzüm rekoltesi vardır.
Üzüm Çeşidimizin Özellikleri:
•Salkım:Silindir
ve konik şeklinde, sık yapılı, iri (400-500) şekildedir.
•Tane: Kabuk
rengi yeşil-sar tane şekli kısa oval, ince kabuklu, 2-3 çekirdekli
•100 tane
ağırlığı:250-700 gr.
•1 tane kuru
üzüm ağırlığı :1.5
•Verim:
1.750 – 2.000 Kg./Da
•Hasat:Ağustosun
ikinci yarısında olgunlaşmakta olup, hasat sırasında suda çözünebilir kuru
madde oranı ortalama (16,6)
•Toplam asit
miktarı: Az (0.503 gr/1)
100 Gr. Taze Üründe Besin Özellikleri:
* 70 Kalori
* 0,7 gr.
Protein
*0.4 gr.Yağ
*17
gr.Karbonhidrat
* 17 mg. Ca
* 20 mg. P
*0.5 gm Fe
* A Vitamini
80 IU
* B1
Vitanamini 0.05 mg
* B2
Vitamini 0.05 mg
* C Vitamini 4 mg
BESNİ FISTIĞI:
Yaklaşık 60.000 dekarda üretimi yapılmaktadır. Özellikle
tatlı yapımında Besni Fıstığı tarcih edilmektedir. Her ne kadar Antep Fıstığı
olarak tescillenmiş ise de İlçemizde de büyük oranda kendine has aroması olan
Besni Fıstığı üretemi yapılmaktadır.
BESNİ BİBERİ:
3 Damarlı huni şeklinde tüketiciyi rahatsız etmeyen bir aroması var.